Lugarde
Sedumdaken, een sieraad voor het oog!

Sedumdaken, een sieraad voor het oog!

Terug

Altijd al een sedumdak willen hebben en bent u er nog niet achter gekomen wat de opties precies zijn en waar je vooral aan moet denken? Lees dan verder en kom erachter waar je allemaal tegen aan kunt lopen.

Een sedumdak wat is het eigenlijk?

Een sedumdak is eigenlijk een dak waar sedum overheen groeit. Sedums zijn vetplanten. Plantjes die vocht opnemen in hun bladeren. De sedumplanten zijn extreem sterk wat ze behoedt tegen enkele weken droogte en tropisch weer. Ook veel regenwater is geen ramp, wat je in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk natuurlijk veel hebt. De afvoer van water is natuurlijk wel erg belangrijk want als de plantjes onder water komen te staan kunnen ze verdrinken. Of door veel vocht gaat mos groeien en dat wil niet iedereen op zijn of haar tuinhuisje of blokhut.

Het sedum wordt natuurlijk niet zomaar gelegd op een dak. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het neerleggen van het sedum. Uw dak moet wel stevig genoeg zijn, er komt namelijk nog meer op uw dak te liggen bijvoorbeeld EPDM, substraat, grond of een drainagemat. Er moet ten eerste goed gekeken worden of het dak geschikt is voor sedum. Er zou gekeken moeten worden naar gewicht per m2. Als het dak te zwaar wordt heb je kans op inval of zelfs op instorting van het dak. Ook mag het dak maximaal 45 graden helling hebben anders kan de sedum niet gelegd worden. Een goed voorbeeld van een type dak waar sedum goed opgelegd kan worden is EPDM.  

EPDM is een soort folie die voor de eerste laag van de dakbedekking bestemd is. De EPDM wordt vastgemaakt aan het dak met kit. EPDM is van hoogwaardige kwaliteit, bijzonder duurzaam, vereist minimale verzorging en is goed bestand tegen UV-straling. Een sedumdak kan heel goed gelegd worden op de tuinhuizen, blokhutten, overkappingen en veranda’s van Lugarde met een plat dak. Wanneer de EPDM op het dak gemonteerd is kan het sedumdak gelegd worden. Lugarde levert de sedumdaken ook als er maar rekening gehouden is met het gewicht per m2.

 

Voordelen:

Een groendak of sedumdak laten aanleggen is niet alleen een sieraad voor het oog, het kent veel meer voordelen voor zowel uzelf als het milieu. Het heeft niet alleen een prima uiterlijk, het heeft een uitstekende isolerende werking. Verder trekt het dak veel vlinders en vogels aan waardoor u extra kunt genieten van het sedumdak omdat het dan leeft en bloeit.

  • Een sedumdak zorgt ervoor dat door de mossen en vetplanten uw huidige dakbedekking extra goed beschermd wordt tegen UV-straling en andere weersomstandigheden die een negatief effect op uw dakbedekking zou kunnen veroorzaken. De levensduur van het dak ligt daardoor aanzienlijk hoger.
  • De isolatiewaarde van een sedumdak is hoog. De sedumplanten zijn bestand tegen allerlei soorten weersomstandigheden wat het dak nog aantrekkelijker maakt.
  • De planten op het sedumdak gebruiken het opgenomen regenwater om niet te verdrogen en koud te blijven. Het opgenomen vocht komt onder invloed van UV-straling weer vrij in de lucht. Dit geeft automatisch in uw tuinhuis verkoeling. Allemaal pluspunten bij de keuze van een sedumdak.
  • Milieuvriendelijk, de groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en de filtering van fijn stof.

Je hebt 2 soorten sedumdaken. Een extensief groendak en een intensief groendak. Een extensief groendak is vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden het geeft een beetje een chaotisch uiterlijk. Een intensief groendak is vooral begroeid met stuiken, gras en bomen wat dan juist weer een heel levendig uiterlijk met zich meebrengt.

Subsidies

In veel gemeentes en bij waterschappen kun je subsidie krijgen voor de aanleg van een groendak. De subsidie kan oplopen tot €30,- per m2. Dit betekent dat je enorm bespaart op de aanleg van een groendak. Stel je voor dat je dak 25 m2 is betaal je voor de aanleg van een groendak €1.362,50 als je dan een subsidie krijg van €30,- dan bespaar je in totaal €750,- en betaal je zelf nog maar, €612,50.

Lijkt het u nou ook wat om een sedumdak op uw tuinhuis of blokhut te plaatsen? Kijk dan op de site of neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.