Keteldruk-impregnatie van uw tuinhuis of blokhut

12 maart 2019| Nieuws| Dylan


Als u een Lugarde product koopt, dan heeft u de mogelijkheid om het te laten impregneren door middel van keteldruk. Keteldruk-impregnatie is een alternatief voor beitsen en is alleen mogelijk bij blokhutten en/of Pro-systeem tuinhuizen. Door het gebruik van keteldruk-impregnatie kunt u uw tuinhuis of blokhut langdurig beschermen. Wat is keteldruk-impregnatie eigenlijk? En waarom zou u moeten kiezen voor keteldruk-impregnatie als u een blokhut of tuinhuis koopt? In dit artikel leest u wat keteldruk-impregnatie is, hoe het werkt en welke voordelen er aan keteldruk-impregnatie zitten.


Wat betekent impregneren?

Alvorens we keteldruk-impregnatie toelichten is het handig om eerst uit te leggen wat impregnatie eigenlijk betekent. Impregneren betekent het doordringen van een materiaal, in dit geval hout, met een andere stof. Het doel van impregneren is om de levensduur van het hout en daarmee het tuinhuis te verlengen. Hout impregneren is kort gezegd het waterafstotend maken van hout, waardoor het langer meegaat. Het is een techniek om materiaal waterbestendig, schimmelwerend en brandvertragende eigenschappen te geven.

Keteldruk-impregnatie: wat is dat?

Keteldrukimpregnatie is een alternatief voor beitsen, wat ook een manier is om hout te beschermen. Keteldruk-impregnatie is een proces dat – de naam zegt het al – geheel plaatsvindt in een grote ketel. Het hout van uw tuinhuis of blokhut wordt allereerst in de ketel geplaatst. Dit gebeurt natuurlijk vóór de montage van de blokhut. Als het hout in de ketel is geplaatst, gaat de deur dicht en trekt de ketel zich vacuüm. De zuurstof trekt daarna uit het hout, waarna de ketel gevuld wordt met een impregneermiddel. Als de ketel gevuld is met het impregneermiddel wordt de druk opgevoerd, waardoor het hout het impregneermiddel opneemt. Keteldruk-impregnatie is een geheel computergestuurd proces.

Doordat het impregneermiddel onder hoge druk in het hout geperst wordt, zwelt het hout. Hierdoor is de droogtijd en daardoor ook de levertijd langer. Daarnaast is het mogelijk dat door de hoge druk tijdens het keteldruk impregneren het hout zich iets vervormt. Hierdoor ontstaan heel af en toe kleine kieren of barsten. Als u het hout van uw blokhut of tuinhuis heeft laten impregneren door middel van keteldruk, dan is beitsen niet meer nodig. De ramen en deuren worden niet keteldruk-geïmpregneerd. Deze kunt u bij Lugarde wel dekkend gebeitst, transparant gebeitst of sproei-geïmpregneerd bestellen.

De voordelen van keteldruk-impregnatie

Één van de belangrijkste voordelen van keteldruk-impregnatie is natuurlijk de langere levensduur van uw tuinhuis of blokhut. Door keteldruk-impregnatie is uw tuinhuis of blokhut optimaal beschermd. Doordat het hout onder keteldruk geïmpregneerd is, is het daarnaast ook nog eens onderhoudsarm. Onder alle weersomstandigheden is het hout van uw tuinhuis of blokhut minstens 10 jaar houdbaar. Op den duur kan het hout wel vergrijzen, maar dit kun je bijvoorbeeld tegengaan met hout-olie. Dit zal ook het verweringsproces tegenhouden, waardoor het hout misschien wel tot 40 jaar mee kan gaan. Keteldruk-impregnatie is de methode die de langste levensduur van het hout garandeert.

Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van verf en coating, is dat deze niet kan afbladderen, schilferen, loslaten of barsten. Bij keteldruk-impregnatie wordt niet alleen een dun laagje op het oppervlak aangebracht, maar dringt het echt diep in het hout. Daarnaast verliest hout bij verf of coating vaak zijn natuurlijke uitstraling. Dit doet zich niet voor bij keteldruk-impregnatie. Uw tuinhuis of blokhut ziet er echt langer mooi en schoon uit.

Wat kost hout impregneren door middel van keteldruk?

Een tuinhuis of blokhut is in verschillende maten verkrijgbaar. Of u nu een blokhut heeft van 8 m2 of een tuinhuis van 12 m2, beide kunt u laten impregneren door middel van keteldruk. Dit betekent wel dat de prijzen van impregneren van uw tuinhuis of blokhut kunnen variëren. Voor een blokhut van 8 m2 heeft u waarschijnlijk minder hout nodig dan voor het tuinhuis van 15 m2. Dit betekent dat er voor het tuinhuis van 15 m2 ook meer impregneermiddel nodig is in de ketel. Dit zorgt natuurlijk voor het prijsverschil van keteldruk-impregnatie. De prijs van keteldruk-impregnatie hangt dus af van het formaat van uw tuinhuis en/of blokhut en de hoeveelheid hout die gebruikt wordt.

Uw tuinhuis of blokhut met keteldruk-impregnatie laten bouwen

Als u via Lugarde uw tuinhuis of blokhut bestelt, kunt u er direct voor kiezen om uw tuinhuis te laten impregneren onder keteldruk. Keteldruk-impregnatie biedt veel voordelen zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen.

Bent u ook uw blokhut aan het ontwerpen en wilt u uw blokhut of tuinhuis door Lugarde laten impregneren? Via onze 3D configurator kunt u aangeven dat u uw blokhut of tuinhuis wilt laten impregneren door middel van keteldruk. U kunt kiezen tussen de keteldruk kleuren bruin en groen. Veel succes met het ontwerpen van uw tuinhuis of blokhut!

 

Vond u deze blog leuk? Meld u dan aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en u ontvang elke maand een nieuwe blog!

Newsletter Lugarde sign up

Delen:
Om Lugarde goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.