Kerstmis Bakkerij – Recept voor Spekulaas

28 november 2019| Nieuws| Jelle Tienken

Nog maar een paar dagen, dan is de kerstman hier en is Kerstmis niet ver weg. Maar wat zou de kersttijd zijn zonder de heerlijke geuren van vers gebakken koekjes in huis? Gebruik dit jaar uw tuinhuis als uw kerstbakkerij. Daar kunnen u en uw gezin in alle rust de koekjes bereiden en ze vervolgens in uw keuken bakken. Het is natuurlijk ideaal als u al een keuken of oven in uw tuinhuis heeft.

Wat kan er gebakken worden?

In principe kunt u alles voorbereiden wat u maar wilt in het tuinhuis. U moet van tevoren weten welk keukengerei u nodig heeft en of het al beschikbaar is in uw tuinhuis door het lezen van recepten. Vooral als u geen grote keuken in huis heeft en samen met vrienden of uw kinderen wilt bakken, is het gebruik van het tuinhuis bijzonder makkelijk. Als u geen oven in uw tuinhuis heeft, kunt u alles in het tuinhuis klaarmaken en in de oven van het huis bakken.

Ons recept voor u!

Voordat u van uw tuinhuis een kerstbakkerij maakt, moet u eerst nadenken over wat u wilt gaan bakken. Een traditioneel kerstgebak in Nederland en Duitsland is Speculaas. Dit wordt meestal gebakken in de vorm van knapperige koekjes. Een bijzonder mooi uiterlijk geeft de koekjes de reliëfvorm, die je op verschillende manieren in het deeg kunt maken, maar daar later meer over. Allereerst zullen we ons richten op de ingrediënten die niet mogen ontbreken in de bereiding van Speculaas.

Ingrediënten voor ca. 60 Speculaas koekjes:

  • 500g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250g suiker
  • 100g gemalen amandelen
  • 200g boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snuifje zout
  • 2 eieren (M)
  • 1 pakje speculaaskruiden

Voorbereiding

1. Zeef eerst de bloem in een kom om het fijn te maken. Doe de gemalen amandelen en bakpoeder in dezelfde kom en meng dit goed. Laat de boter zacht worden en voeg het samen met de suiker, vanillesuiker, zout en eieren aan de kom. Meng dit mengsel met behulp van een staafmixer tot een glad deeg. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.

… na 30 minuten …

2. In de tweede stap heeft u twee verschillende mogelijkheden om het bijzondere uiterlijk van de Speculaas koekje te bereiken.

Eerst kunt u het deeg in de daarvoor bestemde vormen knijpen, het overtollige deeg verwijderen en de vormen ondersteboven op tafel kloppen, zodat het deeg met het patroon loskomt.
De tweede optie is het gebruik van een bekistingsrol, die u via internet kunt bestellen of bij een gespecialiseerde bakker kunt kopen. Rol het deeg dun uit, bestrooi het deeg royaal met bloem en rol het deeg met voldoende druk met de wals over het deeg.

3. De afgewerkte vormen worden nu op bakpapier op een bakplaat gelegd. Ondertussen wordt de oven voorverwarmd tot 180°C.

4. Bak de koekjes ten slotte in de voorverwarmde oven in ca. 10-12 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze dan even afkoelen en probeer ze uit!

Wilt u graag uw eigen kerstbakkerij in uw tuinhuis? Pak dan uw kans en kies vandaag nog een tuinhuis. Kijk eens op onze website www.lugarde.nl om te zien wat de mogelijkheden zijn en welke modellen bijzonder geschikt zijn!

 

 

 

Delen:
Om Lugarde goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.