Lugarde
Een natuurlijke vijver naast uw blokhut

Een natuurlijke vijver naast uw blokhut

Terug

Planten voor uw vijver

Planten zijn onmisbaar voor een natuurlijke vijver. Deze zorgen voor een biologisch evenwicht. Dit betekent dat verschillende levende wezens deze vijver als eerste kunnen koloniseren. Bovendien wordt de vorming van algen voorkomen met een goede biologische functie. Bijzonder populaire planten voor uw vijver zijn waterlelies. Deze bloeien gedeeltelijk van juni tot de eerste vorst in verschillende prachtige kleuren.

Opgemerkt moet echter worden dat waterlelies na een paar jaar veel ruimte nodig hebben. Bovendien zijn er onderwaterplanten die onder het wateroppervlak groeien en/of in het water drijven en/of stevig in de grond geworteld zijn.

Een levende vijver

Als u uw vijver tot leven wilt brengen met dieren, is het belangrijk om aandacht te besteden aan bepaalde bijzonderheden van de dieren. In principe is het iets heel moois en vooral iets heel bijzonders dat verschillende vissen en kikkers zich in de vijver kunnen vestigen.

Bij een natuurlijke vijver is het vooral bij vissen belangrijk dat er voldoende ruimte is. Het proces van dieren die zich in een natuurlijke vijver vestigen, verloopt vaak snel. Rechte libellen of andere insecten zullen uw vijver snel ontwaken in een klein ecosysteem. Libellen zijn zeer effectief tegen muggen, wat in de zomer een groot voordeel kan zijn!

Vis

De meest voorkomende vissen in een tuinvijver zijn goudvissen. Ze zijn erg populair omdat ze robuust en gemakkelijk te onderhouden zijn. De goudvis is graag samen met andere vissen van hetzelfde soort en kan ook goed opschieten met kleinere vissen zoals de minnow of de bitterling. Bij de goudvis is het belangrijk dat de vijver minstens een meter diep is en niet te heet wordt. Het overleeft de winter zonder problemen. Koi zijn ook populaire vijvervissen. Nu deze algemene feiten zijn besproken moeten er nog een aantal gegeven worden die erg belangrijk zijn voor uw vijver en zijn wezens.

De optimale watertemperatuur voor bijvoorbeeld een Koi is 20 °C tot 24 °C. Ook bij Kois moet een combinatie tussen zonnige en schaduwrijke plaatsen worden gecreëerd. De vrouwelijke Koi hebben ook ondiepere plaatsen nodig om te paaien. Een goede oplossing voor de winter is om een zo diep mogelijke vijver te hebben zodat ze aan de kou kunnen ontsnappen. De minimale diepte moet 1,3 meter bedragen.

Amfibieën

Bij amfibieën is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat het water rustig is en dat er voldoende waterplanten zijn om te zonnen en zich te verstoppen. De gewone vijverbewoners onder de amfibieën zijn padden en watersalamanders.

Vooral in uw vijver is de vijverkikker opvallend, omdat hij gemakkelijk herkenbaar is aan zijn luide stem. Vijverkikkers komen veel voor in vijvers omdat ze niet kieskeurig zijn over hun leefgebied.

Een voetgangersbrug van uw tuinhuis naar de vijver

Een bijzonder mooi detail in uw tuin is een loopbrug, die vanuit uw tuinhuis of blokhut naar de vijver leidt. Op warme zomerdagen kunt u uw voeten afkoelen in de vijver of gewoon genieten van het water direct naast uw tuinhuis. Indrukwekkende waterplanten en dieren in uw vijver maken de combinatie van uw tuinhuis en vijver tot een bijzondere blikvanger. Een loopbrug biedt ook het voordeel dat het onderhoud van de vijver gemakkelijker wordt gemaakt.

Voor velen biedt het observeren van de vijverbewoners ook een bijzondere ontspanning na een dag hard werken. Een steiger is vaak de moeite waard, zelfs met een kleine vijver. Een brug kan van verschillende materialen worden gemaakt. Een houten brug, die u zelf kunt kopen of zelfs bouwen, past natuurlijk bijzonder goed bij een houten huis.

Kunnen wij u inspireren voor een natuurlijke vijver in combinatie met een blokhut met luifel? Neem dan een kijkje op onze website om het juiste tuinhuisje te vinden voor uw behoeften en start met het opzetten van uw eigen plekje om te ontspannen in de natuur.