Artikel in Trouw – Tuinkantoor, schrijfhut, nest of mancave, in deze tuinhuisjes is het prettig werken

26 oktober 2020| Nieuws| Andrea Wuestman

Onlangs werd Lugarde vermeld in een artikel van Trouw een interessant artikel, geschreven door Henny de Lange. Hieronder een deel van het complete artikel.

Het begon met een paar maanden thuiswerken aan een hoekje van de eettafel, in de slaapkamer of op zolder. Maar nu het thuiskantoor door corona een blijvertje lijkt te worden, groeit ook de behoefte aan een permanente, professionelere en afgezonderde werkplek in huis. Wat te doen als de ruimte ontbreekt? Een uitbouw of extra verdieping is best een dure grap. En zie maar eens op korte termijn een aannemer te vinden. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om in hun tuin een werkplek te realiseren.

Een tuinkantoor is niet alleen weggelegd voor villabewoners. Ook in een kleine tuin zijn er volop mogelijkheden. Als je niet veel geld wilt uitgeven, kan al voor een paar duizend euro een tuinhuisje of blokhut ingericht worden als kantoor. Maar je kunt ook kiezen voor een tuinkantoor op maat, een designobject, zoals de fraai gestroomlijnde office Pod, een gerecyclede zeecontainer of een duurzame Hubbel.

Mancave

Leveranciers van houten tuinhuizen en blokhutten doen door corona nu al goede zaken. Van de dealers, die in heel Nederland zitten, hoort Andrea dat mensen die nu een blokhut of tuinhuis ­kopen, er grofweg twee bestemmingen voor hebben. Het wordt of een kantoor of een ‘mancave’ met een bar om thuis met vrienden af te spreken, nu dat buitenshuis lastiger is door de coronaregels in de horeca.

“Ze zijn niet aan te slepen”, zegt Andrea Wuestman van Lugarde, een grote producent.

In principe kun je al een mini-office realiseren in een blokhut van 2,40 bij 1,80 meter (casco vanaf 2000 euro). Een populair formaat is de tuinhut van 2,4 x 2,4 met plat dak, een hoogte van 2.45 m en grote ramen. ­Inclusief het beitsen, montage, vloer en volledige isolatie, zodat je er ook in de winter kunt werken met een elektrische verwarming, moet je rekenen op zo’n 5000 euro. Wie meer wil dan zo’n standaardhut en er de ruimte voor heeft, kan allerlei extraatjes toevoegen. ­Populair is de veranda om in de zomer buiten te ­kunnen werken. Ook is zo’n overkapping handig voor coronaproof werkoverleg.

Eigenlijk gebeurt hier nu versneld wat in Groot-Brittannië al veel langer speelt. Daar is een aantal dagen in de week thuiswerken veel meer ingeburgerd, weten ze bij Lugarde, dat ook actief is op de Britse markt. Vooral in het gebied rond Londen is het tuinhuis als werkplek populair. Door de hoge kosten van het wonen in de stad verhuizen mensen naar de regio en werken ze deels thuis om reistijd en -kosten te besparen. Wuestman: “Door corona ontdekken we nu ook hier de voordelen van een afgezonderde werkplek in de tuin”.

Houten tuinkantoor
Tuinkantoor op de afbeelding mede mogelijk gemaakt door de Blokhutspecialist

Zelfstandig consultant Rudy Spinola werkt sinds de coronacrisis in de tuin van zijn twee-onder-een-kapwoning in Capelle aan den IJssel. Daar liet hij een ‘hut’ plaatsen, al is dat een wat povere benaming voor het ­riante, op maat gemaakte kantoor van 3 x 8 meter met twee werkplekken, een keukentje, toilet en vergaderhoek. “Ik zit hier perfect en het heeft zijn voordeel al ­bewezen, toen onze zoon van 6 door corona niet meer naar school mocht en mijn vrouw ook thuis moest ­werken.” Het tuinkantoor was al gepland maar is door corona versneld afgebouwd. Het heeft geïmpregneerde wanden, waardoor schilderen niet nodig is, en is voorzien van een airco die in de winter kan verwarmen.

Verwachting: thuiswerken blijft

Door corona hebben veel mensen de voordelen van thuiswerken ontdekt, ­afgewisseld met kantoordagen. Het liefst werken ze een tot drie dagen per week vanuit huis. Uit de publicatie ‘Thuiswerken en de coronacrisis’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat tussen de 55 en 70 procent van de thuiswerkers daar positieve ervaringen mee heeft. Dat percentage was stabiel tussen maart en ­juli. Ongeveer 40 tot 60 procent van hen gaf aan vaker thuis te blijven werken, ook als de crisis voorbij is. De voordelen zijn evident: geen reistijd en een hogere productiviteit. Wat vooral gemist wordt is het directe contact met collega’s. Voor corona werkte ongeveer een op de drie werkenden thuis, van wie 6 procent volledig. Aan het begin van de lockdown steeg dit naar 45 tot 50 procent van de werkenden, van wie70 procent volledig. Spinola heeft ook gekeken naar een zeecontainer, een duurzamer alternatief. “Ik heb daar mooie voorbeelden van gezien, maar staal ademt niet en sprak me minder aan dan hout.”

Beroemde schuurwerkers

‘Shedworkers’ worden ze in Groot-Brittannië genoemd: mensen die een werkplek hebben gemaakt in een blokhut of schuurtje in de tuin. ‘Schuurwerker’ klinkt misschien wat armoedig, maar de vrijheid van zo’n klein huisje in het groen kan ook enorm inspirerend zijn, leert de geschiedenis. Een van de beroemdste shedworkers is de Britse schrijver Roald Dahl (1916-1990). Bijna al zijn verhalen voor volwassenen en kinderboeken, waaronder bestsellers als Sjakie en de chocoladebriek, De Grote Vriendelijke Reus en Matilda, schreef hij in zijn tuinhuisje, waar verder niemand mocht ­komen. Het idee voor een schrijvershut in de tuin kreeg hij van zijn favoriete schrijver Dylan Thomas, die ook zo’n privéwerkplek had waar hij ongestoord kon werken. Dahls tuinhutje, door hemzelf betiteld als zijn ‘nest’ en ‘baarmoeder’, bleef ­bewaard na zijn dood en is te zien in het Roald Dahl Museum in Buckinghamshire. Het interieur is nog volledig intact inclusief de tabakslucht die in de wanden is getrokken. Het is ­alsof de schrijver even weggelopen is uit zijn stoel, waarin hij met een plank op de schoot zijn boeken schreef.

Andere bekende shed­wor­kers zijn de zanger Bob ­Dylan (1941) en de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Mozart werkte de laatste maanden van zijn leven in het Zauberflötenhäuschen in Wenen aan de gelijknamige ­opera. Ook dit huisje is bewaard gebleven en overgebracht naar het Mozarteum in Salzburg. De Amerikaanse filmproducent en zakenman Walt Disney (1901-1966) begon zijn carrière in een hutje in de tuin van zijn oom in Los Angeles. Het is te bezichtigen in het Stanley Ranch Museum in Garden Grove, Californië. Meer succesvolle ondernemers begonnen ooit in een tuinschuurtje, zoals William Harley en Arthur Davidson. In 1903 bouwden ze de ­eerste Harley ­Davidson-motor in een simpele blokhut. Anderen werkten in een omgebouwde ­garage, onder wie Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak en het duo Dave Packard en Bill Hewlett, de grondleggers van Sillicon Valley.

Tuinkantoren van Lugarde

Heeft u interesse in het aanschaffen van een eigen tuinkantoor? We hebben hiervoor een speciale tuinkantoor pagina met alle informatie op een rij. Uiteraard is het ook mogelijk om direct contact met ons op te nemen om te informeren naar de mogelijkheden van een tuinkantoor bij u in de tuin!

Delen:
Om Lugarde goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.