Lugarde
#3 De keuze voor de juiste ramen en deuren

#3 De keuze voor de juiste ramen en deuren

Terug

In onze serie „De kwaliteitspunten van een tuinhuis” geven wij belangrijke tips rond de bouw van een tuinhuis. Onze architecten en hout-professionals leggen uit welke details belangrijk zijn als het erom gaat dat een tuinhuis zo lang mogelijk meegaat. Van materiaalkeuze tot afmonteren, alles komt aan bod. Zo kunt u zelf expert worden op het gebied van houten tuinhuizen!

Tijdens de bouw van een tuinhuis moet op verschillende dingen worden gelet. Belangrijk is om al voor het begin van de bouw goed over verschillende vraagstukken na te denken. Onze blogserie is hiervoor een goede basis. Zo hebben we al tips voor de keuze van een geschikte houtsoort en het perfecte bouwsysteem gegeven. Bij de keuze van het bouwsysteem is het met name belangrijk zo min mogelijk schroeven te gebruiken. Dit aspect is erg belangrijk voor een duurzaam tuinhuis, omdat het hout moet kunnen werken. Ook bij de keuze van houten ramen en deuren moet er rekening mee gehouden worden dat deze gaan werken. Waarop u nog meer moet letten wordt in deze blog uitgelegd.

Hoogwaardig hout en de juiste afwerking

De kwaliteit van het hout is belangrijk. Hout van mindere kwaliteit dat niet teruggedroogd is, rot en trekt sneller krom dan hoogwaardig, teruggedroogd hout. Door het kromtrekken kunnen kieren tussen de kozijnen en de wanden ontstaan. Water kan indringen en het huis zal gaan lekken.

Hoogwaardig grenenhout uit noordelijke landen kan optimaal voor ramen gebruikt worden. Ook is aan te raden de ramen en deuren niet van massief hout te maken maar van gelamineerd en gevingerlast hout.  Gelamineerd hout bestaat uit kleine houten stukjes die aan elkaar gelijmd worden. Daarbij wordt erop gelet dat de jaarringen in tegengestelde richtingen verlopen. Dit voorkomt het kromtrekken van het hout. Het vingerlassen maakt de constructie extra stabiel.

Raam met kromgetrokken houten kozijn

Isolatie door dubbel glas

Een goede isolatie is ook bij ramen en deuren erg belangrijk om vele jaren van een tuinhuis te kunnen genieten. Dubbel glas is hierbij een belangrijk aspect. Het is uiteraard geen must maar noodzakelijk als u wilt voorkomen dat het tuinhuis schade door weersomstandigheden oploopt. Bij niet goed afgedichte ramen en deuren kunnen snel plekken met vocht en later rot ontstaan. Ook tocht kan met dubbel glas voorkomen worden. Op deze manier wordt warmte langer binnen gehouden en kan een tuinhuis ook op koudere dagen gebruikt worden. Ook als u in de winter planten tegen de vorst wilt beschermen is dubbel glas een echte aanrader.

Dubbel glas alleen voorkomt echter de tocht niet volledig. Belangrijk is ook om hoogwaardige tochtstrippen in te bouwen. Op deze manier worden ook de kleinste kieren luchtdicht afgesloten. Bovendien werken tochtstrippen geluidsabsorberend.

Verstelbare scharnieren

Zoals eerder al aangegeven werkt hout. Daarom bestaat het risico dat de ramen en deuren krom gaan trekken. Om dit te vermijden, is het belangrijk erop te letten dat de ramen en deuren van gelamineerd hout zijn gemaakt en gevingerlast zijn. Een kwaliteitstuinhuis is het doel. Als u deze tips opvolgt, bent u daar al erg dichtbij. Verstelbare scharnieren op de ramen en deuren leveren een meerwaarde. Uw tuinhuis wordt dagelijks blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Minimaliseer daarom het risico en kies voor verstelbare scharnieren voor uw tuinhuis.

Massief hout van voldoende sterkte

Zorg er bij het kiezen van de ramen en deuren voor dat het gelamineerde massieve hout een bepaalde dikte heeft. In het algemeen kan worden gesteld dat een sterker raam altijd gepaard gaat met betere isolatie. Bij een dikte van 45 mm kunt u aannemen dat dit hoogwaardige producten zijn. Lugarde biedt haar deuren en ramen zelfs in een dikte van 56 mm aan. U kunt er dan dus zeker van zijn dat u de beste beslissing heeft genomen voor uw tuinhuis.

Driepuntsvergrendeling voor inbraakbeveiliging

Een driepuntsvergrendeling op deuren biedt optimale bescherming tegen inbraak. Met name als u dure tuingereedschappen opbergt, de meubels op waarde schat, of artikelen van persoonlijke waarde in uw tuinhuis heeft, is dit een belangrijk punt. Elke twee minuten vindt een inbraak plaats, dus bescherm uw spullen en uw tuinhuis tegen inbraak.

Conclusie

In het algemeen kan gezegd worden dat u goed onderzoek moet verrichten, zelfs bij het installeren van deuren en ramen. Naast het gebruik van voldoende sterk gelamineerd massief hout met vingerverbinding, moet u ervoor zorgen dat de ramen van dubbelglas zijn en een rubberen afdichting van hoge kwaliteit hebben. Aangezien hout werkt, is het verstandig om gebruik te maken van verstelbare scharnieren. Verder is het een goed idee om na te denken over een driepuntsvergrendeling op de deuren.

Een grote selectie van bijpassende ramen en deuren is bijvoorbeeld te vinden bij Lugarde.

Preview

Bekijk wat er gebeurt in het volgende bericht van deze blogserie. In de volgende delen worden verschillende dakvormen behandeld. Hier wordt u verwend met keuzemogelijkheden. Welk soort dak is geschikt voor u? Zadeloverkapping, plat dak, lessenaars dak, piramidedak of toch een asymmetrisch dak? Ontdek wat elk type dak bijzonder maakt en waar u op moet letten. Er zal in de komende weken een post voor elk daktype zijn. Het begint met het zadeldak. Ontdek de verschillende daktypes in deze blogs!

Meer blogs van deze serie

#1 Waarom de keuze voor het juiste hout 

#2 Bouwsystemen – Waar u op moet letten

 

Vond u deze blog leuk? Meld u dan aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en u ontvang elke maand een nieuwe blog!

Newsletter Lugarde sign up